This text is replaced by the Flash movie.
sdfg
Vrijwilligerswerk print

Naast professionele zorg, is ook vrijwilligerswerk bij Altrecht onmisbaar. Jaarlijks zijn er ongeveer 250 vrijwilligers aan de slag. Het verrijkt het leefklimaat van onze patiënten aanzienlijk. We kunnen jouw hulp goed gebruiken!

Iedereen kan vrijwilliger worden

Iedereen die in zijn of haar vrije tijd iets voor onze patiënten wil betekenen, kan zich aanmelden om vrijwilliger te worden. Jong of oud, geschoold of ongeschoold, drukke agenda of wat meer tijd: Altrecht heeft een breed aanbod activiteiten. Patiënten kunnen goed geholpen worden door gewone medemensen, niet altijd alleen door speciaal opgeleide deskundigen. Jouw gezelschap, aandacht en hulp geven de kwaliteit van ons werk een grote meerwaarde en dragen bij aan het herstel.

Marieke is activiteitenvrijwilliger bij de kookgroep

Wekelijks helpt Marieke bij een kookgroep in Zeist. Samen met een professionele begeleider helpt ze een groep patiënten met het aanleren van basisvaardigheden, zoals een boodschappenlijstje maken, inkopen doen en natuurlijk koken.

Nieuwsgierigheid naar anderen is mijn drijfveer. Natuurlijk moet je tijd investeren, maar ik vind het fijn om anderen wat te geven. Bovendien schenkt het veel voldoening, leer ik van het contact met verschillende mensen en geeft het werk me veel energie. We praten bijvoorbeeld over hoe het is om een psychiatrische achtergrond te hebben en wat voor invloed dat op je leven heeft. Of hoe het is om altijd medicijnen te moeten gebruiken. Of gewoon over onze hobby’s, zoals hardlopen. Ik heb bewust gekozen voor vrijwilligerswerk bij Altrecht, omdat de doelgroep mij volkomen onbekend was. Ik wilde mijn blik verruimen en ervaring opdoen buiten de mij bekende wereld van goede gezondheid, goede baan en een leven op de rails.

Harma is maatje van een oudere dame

Harma is al vele jaren actief voor mensen die om wat voor reden dan ook in de problemen zijn gekomen. Bijvoorbeeld doordat een handicap ervoor zorgt dat men niet meer op een bevredigende manier kan deelnemen aan de samenleving. Harma is zo’n maatje voor een mevrouw, waarmee zij wandelt, boodschappen doet of een spelletje speelt. Bovenal vindt Harma in haar een interessante gesprekspartner.

Maatjes bieden directe steun en aandacht, waar het personeel geen voor tijd heeft en vormen daarmee een welkome en belangrijke aanvulling op de zorg. Het is echt mijn passie om uit te vinden wat iemand nodig heeft. We praten met elkaar en leren elkaar zo kennen. Die vertrouwensband betekent heel veel voor patiënten.

Wat jij kunt doen

Activiteitenvrijwilliger worden: meehelpen in de organisatie van een groepsactiviteit. Bij sommige taken werk je samen met een Altrecht medewerker, bij andere ga je zelfstandig aan de slag.

Maatje worden: 1-op-1 gezelschap bieden in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld door samen wat te drinken, te werken aan een gezamenlijke hobby of een uitstapje te maken.

Wat biedt Altrecht

-       Altrecht biedt een collectieve WA- en ongevallenverzekering voor vrijwilligers.

-       Altrecht biedt in de meeste gevallen een reis- en onkostenvergoeding.

-       Altrecht biedt regelmatig thema-avonden, lezingen en trainingen.

Wat vraagt Altrecht

-       Onze vrijwilligers zijn minimaal 18 en maximaal 80 jaar oud.

-       Onze vrijwilligers zijn in staat en bereid om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

-       Onze vrijwilligers onderschrijven enkele binnen Altrecht geldende gedragscodes.

-       Onze vrijwilligers beloven geheimhouding. Ook nadat het werk is geëindigd.

Locaties

Er zijn vrijwilligers actief in de volgende plaatsen: Utrecht, Den Dolder, Nieuwegein, Woerden en Zeist.

Onze vrijwilligersvacatures vind je hier.

Contact

Ben je zélf sociaal kwetsbaar, bijvoorbeeld door een psychiatrische ziekte, en geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? Bel of mail ons dan ook: we bekijken dan samen de mogelijkheden.   

Altrecht Flexbureau

Lange Nieuwstraat 119

3512 PG Utrecht

M vrijwilligerswerk@altrecht.nl

T 0302308730